lauantai 25. marraskuuta 2017

3 § Millaista on opiskella oikiksessa?

3 § Millaista on opiskella oikiksessa Opiskelen Lapin yliopiston oikeustieteellisessä toista vuotta. Ensimmäiseksi kerron lyhyet faktat Lapin oikiksessa opiskelusta, jonka jälkeen avaan hieman opiskelija-arkea.

Tiivistelmä Lapin oikiksessa opiskelusta
(Loput voit lukea tiedekunnan sivuilta)
Lapin yliopiston oikiksessa on käytössä poolijärjestelmä. Poolijärjestelmä koostuu pooleista eli kurssikokonaisuuksista. Pooliin kuuluu yleensä luennot sekä mahdolliset oikeustapausharjoitukset, ja tentti. Oikeusnotaarin tutkintoon kuuluu 12 poolia. Yksi pooli kestää 6-7 viikkoa. Luennoilla on pääsääntöisesti 80% läsnäolopakko. Pakollisia luentoja on kuitenkin mahdollista suorittaa välillä myös tenttimällä tai korvaamalla ne kirjallisella tehtävällä. Tällöin jää enemmän aikaa suorittaa esimerkiksi valinnaisia kursseja tai kieliopintoja.
Halutessaan opiskelija voi käydä eri vuosikurssien pooleja samaan aikaan, mikä mahdollistaa nopeamman etenemisen. Itse en kuitenkaan ole lähtenyt tähän, vaan tavoitteenani on edetä normaalia vauhtia ja valmistua n. viidessä vuodessa.


4988BD26-16F8-4064-81F9-BC16D51F067C
Ylläoleva kuva  on suuntaa-antava. Läheskään aina en ehdi lukemaan täydellisesti koko päivää, mutta pyrin ainakin siihen. Välillä luentoja saattaa olla aamulla tai keskellä päivää, jolloin sovitan lukemisen sen mukaan. Jos luento alkaa klo 12, saatan lukea aamun ja jatkaa iltapäivällä luennon päätyttyä. Suurilta osin oikis on kuitenkin itsenäistä opiskelua tentistä tenttiin. Tällä hetkellä varsinaisia pooliin kuuluvia luentoja ei itselläni ole tenttimisen ansiosta, mutta suoritan ohessa muita tutkintoon kuuluvia kursseja, jotka vaativat läsnäoloa n. 3-6 h päivässä.

Tavallisesti minulla on tenttejä n. 1kk välein, ja aloitan lukemisen pian sen jälkeen kun olen käynyt tekemässä edellisen tentin. Tenttiin lukemiseen voi käyttää niin paljon aikaa kuin haluaa, riippuen tavoitteista. Sanotaan, että arvosanoilla ei ole väliä, asenne ratkaisee työmarkkinoilla. Väite on varmasti totta, mutta olen niitä ihmisiä, jotka motivoituvat myös hyvistä arvosanoista. Pitää kuitenkin muistaa myös se, että tentteihin ei tarvitse lukea läheskään niin paljon ja yksityiskohtaisesti kuin pääsykokeeseen eikä kukaan ole viemässä sinulta opiskelupaikkaa pois enää siinä vaiheessa, kun olet jo päässyt sisälle.

Itsekuri on itsenäisessä opiskelussa kaiken A ja O.
Se onnistuu helposti, kun luo itselleen selkeät rutiinit ja noudattaa sitten niitä. Aikataulujen kirjaaminen ylös kalenteriin helpottaa ajankäyttöä. Mikäli pitää hyvän tahdin yllä, opiskelun voi jakaa useammalle päivälle ja näin ollen yhtenä päivänä ei tarvi tehdä niin paljon.
Minulla on tapana myös mennä opiskelemaan aina samaan paikkaan. Aina lähes sama pöytä ja sama tuoli. Nautin siitä, ettei minun tarvitse iltapäivällä/illalla kotiin lähtiessä enään avata kirjoja, kun päivän opiskelut on jo tehty.

Oikkarin arki ei ole pelkkää opiskelua, mikäli on suunnitellut ajankäytön hyvin. Iltaisin ehtii vaikka urheilla, nähdä ystäviä tai keskittyä muihin harrastuksiin. Välillä on myös parin viikon jaksoja, jolloin ei ole ollenkaan luentoja. Silloin kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi ja lähteä vaikka lomalle. Lisäksi tehokkaat ja hyvin suunnitellut viikot takaavat vapaat viikonloput.

Seuraava postaus julkaistaan 8.12. ja aiheena on Tentit ja niihin valmistautuminen.
EDIT: Pahoittelen, ettei lupaamaani postausta ole tullut. Seuraava postaus julkaistaan 29.1 ja aiheena on Pääsykokeeseen valmistautuminen. 


Hyvää viikonloppua kaikille!

Oikkari 

perjantai 17. marraskuuta 2017

2 § Miksi valitsin oikiksen ?

17.11.2017 Happy

Siinä missä jotkut yksilöt syntyvät lakikirja kainalossa, minä puolestani haaveilin koko lapsuuteni opettajan ammatista. Lukiossa kuitenkin lopetin haaveilemasta ja jäin tavallaan tyhjän päälle kun tämä kallisarvoinen kolmen vuoden "miettimisaika" kohdallani päättyi. Menin töihin, tiedättehän, perus duuniin, ja totesin, että tämä ei ole sitä mitä haluan elämältäni. 1/2 välivuodestani pohdin kuumeisesti tulevaisuuttani ja tutkin erilaisia alavaihtoehtoja.

Halusin itselleni hyvän ammatin, jossa on tarpeeksi haastetta ja jossa voi tulla kokoajan paremmaksi. Halusin olla asiantuntija jollain alalla. Halusin kuitenkin olla realistinen. Toinen välivuosi ei olisi tullut kuuloonkaan.

Oikiksesta en ollut koskaan edes uskaltanut haaveilla. Tylsä ja vaikea ala, jonne pääsevät vain yliluonnollisen lahjakkaat nerot (epärealistinen vaihtoehto siis). Kuitenkin eräänä päivänä, eräs minulle tärkeä vanhempi henkilö, jota arvostan todella paljon, totesi että sinusta pitäisi tulla lakimies. Koskaan ei lähdetä toteuttamaan vanhempien, isovanhempien eikä kenenkään muunkaan odotuksia vain sen takia että joku toivoisi sinusta tulevan jonkin tietyn ammatinharjoittaja. Sain kuitenkin kyseisestä kohtaamisesta uskoa itseeni, ja ajattelin "miksipäs ei? ".

Googletin kaikkea oikeustieteelliseen liittyvää sekä luin onnistumiskertomuksia blogeista ja keskustelupalstoilta. Sain selville, että oikikseen pääsee vuosittain aivan tavallisia ihmisiä ja osa pääsee sinne ihan ensimmäisellä yrittämälläkin. Päätin olla yksi heistä. Se ei voinut olla aivan mahdotonta.

blogi2

Halusin tietää käytännössä, jaksaisinko todella opiskella juridiikkaa. Minulla ei ollut aikasempaa kiinnostusta oikeudelliseen maailmaan. Enhän ollut käynyt edes lukiossa sitä lakitiedon kurssia. Lainasin kirjastosta ensimmäisen vastaan tulevan lakikirjan: Suomen Laki II.  Odotukset olivat korkealla, tulisin takuulla kokemaan jonkin valaistumisen tulevaisuuteni suhteen. Avasin kirjan jostain keskeltä ja järkytyin hieman: "miten tällaista voi koskaan oppia tulkitsemaan?". Tutustuin avoimen yliopiston tarjontaan ja ilmoittauduin juridiikan johdantokurssille . En jaksanut käydä kurssia alkua pidemmälle työn ohessa. Tuloksena oli 0 opintopistettä ja hieman irrallista tietoa sieltä täältä.

En kuitenkaan halunnut luovuttaa. Tilasin Haluatko juristiksi ? -kirjan (Visa Kurki, 2014) ja koin saavani siitä juuri sellaista tietoa jota olin kaivannutkin. Selkeä esitys Suomen oikeusjärjestyksestä ja oikeuslähteistä, jonka pohjalta oli hyvä lähteä valmistautumaan pääsykokeisiin. Syynäsin sen tapani mukaan alleviivaustussin kanssa tarkasti läpi muutamassa illassa istuskellessani yksin kahvilassa. Näin alkoi taipaleeni kohti oikista.

Hain oikeustieteelliseen keväällä 2016 ensimmäistä kertaa ja pääsin sisälle ensimmäisellä yrittämällä yliopistoon X, joka sijaitsee Suomessa.

Olen sanoinkuvaamattoman onnellinen alavalinnastani. Motivoidun hyvistä arvosanoista ja siitä, että huomaan osaavani oikeasti. Oikeustiede ei ole todellakaan tylsää ja vaikeaa, kun siihen pääsee sisälle!


Kommentointi on nyt avattu kaikille, eikä sitä varten tarvitse rekisteröityä käyttäjäksi. Kommentit ovat tervetulleita. Ilahduin ensimmäisistä sähköpostiini tulleista kysymyksistä, joita lähetitte minulle. On mukavaa olla avuksi!

Aihetoiveita saa esittää. Ensiviikon postaus käsittelee aihetta "Millaista on opiskella oikiksessa?"
Postaus julkaistaan 24.11.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Oikkari 

sunnuntai 12. marraskuuta 2017

1 § Mikä on Oikkarin Käsikirja ?

12.11.2017

1 §

Oikkarin käsikirjalla tarkoitetaan anonyymin oikkarin perustamaa blogia. Blogi käsittelee yliopistossa opiskelua oikkarin näkökulmasta; tenttikirjojen värittämää arkea sekä urahaaveita, siivuttaen hyvinvointia eli esimerkiksi kaikkien havittelemaa täydellistä unirytmiä sekä opiskelun ja vapaa-ajan tasapainottamista. Blogi on suunnattu oikkareille ja oikkariksi haluaville.

Oikkarilla tarkoitetaan oikeustieteen opiskelijaa (eng. law student)

Käsikirjalla (eng. handbook) tarkoitetaan kirjaa, jonka opetukset tähtäävät ihmiselämän parantamiseen ja pyrkivät herättämään järjestä osallisen hengen säilyttämään arvonsa ja käyttämään luontaisia voimiaan.

Syy anonymiteettiini ei ole ujous. En ole myöskään robotti, enkä fuksi. Ikäni ei ole yli 30 vuotta. Tässä vaiheessa en ole vielä valmis paljastamaan enempää itsestäni, enkä näe sitä tarpeelliseksi ottaen huomioon blogin todellisen tarkoituksen. Haaveenani on tulla asianajajaksi ja minua kiinnostaa myös yrittäminen. Oikeudenaloista minua kiinnostaa tällä hetkellä eniten velvoiteoikeus, rikosoikeus sekä oikeastaan kaikenlaiseen teknologiaan liittyvä oikeudellinen sääntely.


Aihetoiveita saa esittää. Ensiviikon postaus käsittelee aihetta " Miksi valitsin oikiksen? ". Postaus julkaistaan perjantaina 17.11.






Yt.

Oikkari