
Tiivistelmä Lapin oikiksessa opiskelusta
(Loput voit lukea tiedekunnan sivuilta)
Lapin yliopiston oikiksessa on käytössä poolijärjestelmä. Poolijärjestelmä koostuu pooleista eli kurssikokonaisuuksista. Pooliin kuuluu yleensä luennot sekä mahdolliset oikeustapausharjoitukset, ja tentti. Oikeusnotaarin tutkintoon kuuluu 12 poolia. Yksi pooli kestää 6-7 viikkoa. Luennoilla on pääsääntöisesti 80% läsnäolopakko. Pakollisia luentoja on kuitenkin mahdollista suorittaa välillä myös tenttimällä tai korvaamalla ne kirjallisella tehtävällä. Tällöin jää enemmän aikaa suorittaa esimerkiksi valinnaisia kursseja tai kieliopintoja.
Halutessaan opiskelija voi käydä eri vuosikurssien pooleja samaan aikaan, mikä mahdollistaa nopeamman etenemisen. Itse en kuitenkaan ole lähtenyt tähän, vaan tavoitteenani on edetä normaalia vauhtia ja valmistua n. viidessä vuodessa.

Ylläoleva kuva on suuntaa-antava. Läheskään aina en ehdi lukemaan täydellisesti koko päivää, mutta pyrin ainakin siihen. Välillä luentoja saattaa olla aamulla tai keskellä päivää, jolloin sovitan lukemisen sen mukaan. Jos luento alkaa klo 12, saatan lukea aamun ja jatkaa iltapäivällä luennon päätyttyä. Suurilta osin oikis on kuitenkin itsenäistä opiskelua tentistä tenttiin. Tällä hetkellä varsinaisia pooliin kuuluvia luentoja ei itselläni ole tenttimisen ansiosta, mutta suoritan ohessa muita tutkintoon kuuluvia kursseja, jotka vaativat läsnäoloa n. 3-6 h päivässä.
Tavallisesti minulla on tenttejä n. 1kk välein, ja aloitan lukemisen pian sen jälkeen kun olen käynyt tekemässä edellisen tentin. Tenttiin lukemiseen voi käyttää niin paljon aikaa kuin haluaa, riippuen tavoitteista. Sanotaan, että arvosanoilla ei ole väliä, asenne ratkaisee työmarkkinoilla. Väite on varmasti totta, mutta olen niitä ihmisiä, jotka motivoituvat myös hyvistä arvosanoista. Pitää kuitenkin muistaa myös se, että tentteihin ei tarvitse lukea läheskään niin paljon ja yksityiskohtaisesti kuin pääsykokeeseen eikä kukaan ole viemässä sinulta opiskelupaikkaa pois enää siinä vaiheessa, kun olet jo päässyt sisälle.
Itsekuri on itsenäisessä opiskelussa kaiken A ja O.
Se onnistuu helposti, kun luo itselleen selkeät rutiinit ja noudattaa sitten niitä. Aikataulujen kirjaaminen ylös kalenteriin helpottaa ajankäyttöä. Mikäli pitää hyvän tahdin yllä, opiskelun voi jakaa useammalle päivälle ja näin ollen yhtenä päivänä ei tarvi tehdä niin paljon.
Minulla on tapana myös mennä opiskelemaan aina samaan paikkaan. Aina lähes sama pöytä ja sama tuoli. Nautin siitä, ettei minun tarvitse iltapäivällä/illalla kotiin lähtiessä enään avata kirjoja, kun päivän opiskelut on jo tehty.
Oikkarin arki ei ole pelkkää opiskelua, mikäli on suunnitellut ajankäytön hyvin. Iltaisin ehtii vaikka urheilla, nähdä ystäviä tai keskittyä muihin harrastuksiin. Välillä on myös parin viikon jaksoja, jolloin ei ole ollenkaan luentoja. Silloin kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi ja lähteä vaikka lomalle. Lisäksi tehokkaat ja hyvin suunnitellut viikot takaavat vapaat viikonloput.
EDIT: Pahoittelen, ettei lupaamaani postausta ole tullut. Seuraava postaus julkaistaan 29.1 ja aiheena on Pääsykokeeseen valmistautuminen.
Hyvää viikonloppua kaikille!
Oikkari