perjantai 17. marraskuuta 2017

2 § Miksi valitsin oikiksen ?

17.11.2017 Happy

Siinä missä jotkut yksilöt syntyvät lakikirja kainalossa, minä puolestani haaveilin koko lapsuuteni opettajan ammatista. Lukiossa kuitenkin lopetin haaveilemasta ja jäin tavallaan tyhjän päälle kun tämä kallisarvoinen kolmen vuoden "miettimisaika" kohdallani päättyi. Menin töihin, tiedättehän, perus duuniin, ja totesin, että tämä ei ole sitä mitä haluan elämältäni. 1/2 välivuodestani pohdin kuumeisesti tulevaisuuttani ja tutkin erilaisia alavaihtoehtoja.

Halusin itselleni hyvän ammatin, jossa on tarpeeksi haastetta ja jossa voi tulla kokoajan paremmaksi. Halusin olla asiantuntija jollain alalla. Halusin kuitenkin olla realistinen. Toinen välivuosi ei olisi tullut kuuloonkaan.

Oikiksesta en ollut koskaan edes uskaltanut haaveilla. Tylsä ja vaikea ala, jonne pääsevät vain yliluonnollisen lahjakkaat nerot (epärealistinen vaihtoehto siis). Kuitenkin eräänä päivänä, eräs minulle tärkeä vanhempi henkilö, jota arvostan todella paljon, totesi että sinusta pitäisi tulla lakimies. Koskaan ei lähdetä toteuttamaan vanhempien, isovanhempien eikä kenenkään muunkaan odotuksia vain sen takia että joku toivoisi sinusta tulevan jonkin tietyn ammatinharjoittaja. Sain kuitenkin kyseisestä kohtaamisesta uskoa itseeni, ja ajattelin "miksipäs ei? ".

Googletin kaikkea oikeustieteelliseen liittyvää sekä luin onnistumiskertomuksia blogeista ja keskustelupalstoilta. Sain selville, että oikikseen pääsee vuosittain aivan tavallisia ihmisiä ja osa pääsee sinne ihan ensimmäisellä yrittämälläkin. Päätin olla yksi heistä. Se ei voinut olla aivan mahdotonta.

blogi2

Halusin tietää käytännössä, jaksaisinko todella opiskella juridiikkaa. Minulla ei ollut aikasempaa kiinnostusta oikeudelliseen maailmaan. Enhän ollut käynyt edes lukiossa sitä lakitiedon kurssia. Lainasin kirjastosta ensimmäisen vastaan tulevan lakikirjan: Suomen Laki II.  Odotukset olivat korkealla, tulisin takuulla kokemaan jonkin valaistumisen tulevaisuuteni suhteen. Avasin kirjan jostain keskeltä ja järkytyin hieman: "miten tällaista voi koskaan oppia tulkitsemaan?". Tutustuin avoimen yliopiston tarjontaan ja ilmoittauduin juridiikan johdantokurssille . En jaksanut käydä kurssia alkua pidemmälle työn ohessa. Tuloksena oli 0 opintopistettä ja hieman irrallista tietoa sieltä täältä.

En kuitenkaan halunnut luovuttaa. Tilasin Haluatko juristiksi ? -kirjan (Visa Kurki, 2014) ja koin saavani siitä juuri sellaista tietoa jota olin kaivannutkin. Selkeä esitys Suomen oikeusjärjestyksestä ja oikeuslähteistä, jonka pohjalta oli hyvä lähteä valmistautumaan pääsykokeisiin. Syynäsin sen tapani mukaan alleviivaustussin kanssa tarkasti läpi muutamassa illassa istuskellessani yksin kahvilassa. Näin alkoi taipaleeni kohti oikista.

Hain oikeustieteelliseen keväällä 2016 ensimmäistä kertaa ja pääsin sisälle ensimmäisellä yrittämällä yliopistoon X, joka sijaitsee Suomessa.

Olen sanoinkuvaamattoman onnellinen alavalinnastani. Motivoidun hyvistä arvosanoista ja siitä, että huomaan osaavani oikeasti. Oikeustiede ei ole todellakaan tylsää ja vaikeaa, kun siihen pääsee sisälle!


Kommentointi on nyt avattu kaikille, eikä sitä varten tarvitse rekisteröityä käyttäjäksi. Kommentit ovat tervetulleita. Ilahduin ensimmäisistä sähköpostiini tulleista kysymyksistä, joita lähetitte minulle. On mukavaa olla avuksi!

Aihetoiveita saa esittää. Ensiviikon postaus käsittelee aihetta "Millaista on opiskella oikiksessa?"
Postaus julkaistaan 24.11.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Oikkari 

5 kommenttia:

  1. Millaisilla papereilla pääsit oikikseen? Voitko kertoa blogissasi vähän pääsykoeuudistuksesta? Mitä mieltä itse olet uudistuksesta? Luuletko että sisäänpääsy vaikeutuu uudistuksen johdosta?

    VastaaPoista
  2. Hei, ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

    Pisteitä sain kokeesta 58/80 pisterajan ollessa koepistejonossa 46. Pääsin yhteispistejonossa, jossa koepistemäärään lisättiin pisteet yo-todistuksesta: 79 pistettä yhteensä. Sain siis kirjoitetuista aineista ( L M M M C ) yhteensä 21 pistettä, joka ei ole kovin paljoa. Tiedekunnan sivuilla taitaa olla hakijalle tietoa, miten laskea todistuksen pistemäärä. Pisteet on painotettu eri tavoin riippuen kirjoitettavasta aineesta.
    En ymmärtänyt tehdä lukiomenestyksen eteen oikeastaan mitään, mutta onneksi pääsykokeella oli suurempaa painoarvoa.

    Kiitos aihevinkistä, kokoan pääsykoeuudistukseen liittyvän postauksen joulukuussa. Aihe kiinnostaa itseänikin.

    Yt. Oikkari

    VastaaPoista
  3. Kiitos kattavasta vastauksesta! Kiva kuulla, että teet aiheesta kokonaisen postauksen! Pysyn ehdottomasti kuulolla.

    T: Toivottavasti ensi vuoden oikkari :)

    VastaaPoista
  4. Hei,

    kiitos ensinnäkin mielenkiintoisesta blogista! Minua kiinnostaa oikiksessa opiskelu, mutta haluaisin tehdä opintojen aikana töitäkin. Tiedän, että opiskelijoista iso osa tekee samaan aikaan töitä. Osaatko arvioida, että miten paljon opintojen aikana töitä voi tehdä, jos pitäisi samaan aikaan hoitaa myös perhettä? Olen kuullut, että ainakin Lapissa olisi poolijärjestelmä, jonka vuoksi pakollisen läsnäolon määrä olisi lisääntynyt valtavasti. Lisäksi kiinnostaisi lukea itse opiskelusta, jotta saisi kuvaa työmäärästä, joka opintojen aikana vaaditaan.

    Toivottavasti jaksat päivittää blogia säännöllisesti. Tätä on mukava seurata : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos hyvästä kommentista!

      Aivan oikein olet kuullut, Lapissa on poolijärjestelmä käytössä. Ensimmäinen vuosi vaati läsnäoloa n. 3 päivää viikossa suunnilleen, en kuitenkaan kokenut että koulua olisi ollut liian paljon. Nyt toisena vuotena läsnäoloa on ollut niin vähän, että viimeksi olin luennolla syyskuussa. Poolijärjestelmän ansiosta tenttimateriaalit ovat vähentyneet huomattavasti. Joiltain pooleilta voi korvata läsnäoloa vaativat luennot kirjallisella tehtävällä aiheeseen liittyen tai vaihtoehtoisesti tenttimällä.

      Työn tekeminen opintojen ohessa on siis mahdollista, ja moni opiskelija tekeekin niin. Mikäli olet oikeutettu saamaan opintotukea, niin kannattaa huomioida se, että tuloilla on vaikutusta opintotukiin. Voit käydä katsomassa Kelan sivuilta tästä lisää :).
      "Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea. Sinun pitää itse huolehtia siitä, etteivät vuositulosi ylitä vuositulorajaasi." http://www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot

      Itselläni on tavoitteena valmistua viidessä vuodessa ja voisin kuvitella pystyväni työskentelemään osa-aikaisesti, esimerkiksi 15 tuntia viikossa ilman että se vaikuttaa opintoihini. Perheen hoitamisesta en oikein osaa sanoa, riippuu tietenkin paljon siitä, minkä ikäisiä lapset ovat.

      Mukavaa, että olet löytänyt blogiini. Aion pyrkiä päivittämään blogia säännöllisesti, saan tästä itsekin paljon motivaatiota opintoihini.

      Uusi blogipostaus tulee myöhään tänään illalla, ja tarkoitus olisi kirjoittaa myös vähän tuosta työmäärästä :). Tenteistä ja niihin lukemisesta olen tekemässä lähiaikoina aivan oman postauksen.

      Yt. Oikkari

      Poista