lauantai 25. marraskuuta 2017

3 § Millaista on opiskella oikiksessa?

3 § Millaista on opiskella oikiksessa Opiskelen Lapin yliopiston oikeustieteellisessä toista vuotta. Ensimmäiseksi kerron lyhyet faktat Lapin oikiksessa opiskelusta, jonka jälkeen avaan hieman opiskelija-arkea.

Tiivistelmä Lapin oikiksessa opiskelusta
(Loput voit lukea tiedekunnan sivuilta)
Lapin yliopiston oikiksessa on käytössä poolijärjestelmä. Poolijärjestelmä koostuu pooleista eli kurssikokonaisuuksista. Pooliin kuuluu yleensä luennot sekä mahdolliset oikeustapausharjoitukset, ja tentti. Oikeusnotaarin tutkintoon kuuluu 12 poolia. Yksi pooli kestää 6-7 viikkoa. Luennoilla on pääsääntöisesti 80% läsnäolopakko. Pakollisia luentoja on kuitenkin mahdollista suorittaa välillä myös tenttimällä tai korvaamalla ne kirjallisella tehtävällä. Tällöin jää enemmän aikaa suorittaa esimerkiksi valinnaisia kursseja tai kieliopintoja.
Halutessaan opiskelija voi käydä eri vuosikurssien pooleja samaan aikaan, mikä mahdollistaa nopeamman etenemisen. Itse en kuitenkaan ole lähtenyt tähän, vaan tavoitteenani on edetä normaalia vauhtia ja valmistua n. viidessä vuodessa.


4988BD26-16F8-4064-81F9-BC16D51F067C
Ylläoleva kuva  on suuntaa-antava. Läheskään aina en ehdi lukemaan täydellisesti koko päivää, mutta pyrin ainakin siihen. Välillä luentoja saattaa olla aamulla tai keskellä päivää, jolloin sovitan lukemisen sen mukaan. Jos luento alkaa klo 12, saatan lukea aamun ja jatkaa iltapäivällä luennon päätyttyä. Suurilta osin oikis on kuitenkin itsenäistä opiskelua tentistä tenttiin. Tällä hetkellä varsinaisia pooliin kuuluvia luentoja ei itselläni ole tenttimisen ansiosta, mutta suoritan ohessa muita tutkintoon kuuluvia kursseja, jotka vaativat läsnäoloa n. 3-6 h päivässä.

Tavallisesti minulla on tenttejä n. 1kk välein, ja aloitan lukemisen pian sen jälkeen kun olen käynyt tekemässä edellisen tentin. Tenttiin lukemiseen voi käyttää niin paljon aikaa kuin haluaa, riippuen tavoitteista. Sanotaan, että arvosanoilla ei ole väliä, asenne ratkaisee työmarkkinoilla. Väite on varmasti totta, mutta olen niitä ihmisiä, jotka motivoituvat myös hyvistä arvosanoista. Pitää kuitenkin muistaa myös se, että tentteihin ei tarvitse lukea läheskään niin paljon ja yksityiskohtaisesti kuin pääsykokeeseen eikä kukaan ole viemässä sinulta opiskelupaikkaa pois enää siinä vaiheessa, kun olet jo päässyt sisälle.

Itsekuri on itsenäisessä opiskelussa kaiken A ja O.
Se onnistuu helposti, kun luo itselleen selkeät rutiinit ja noudattaa sitten niitä. Aikataulujen kirjaaminen ylös kalenteriin helpottaa ajankäyttöä. Mikäli pitää hyvän tahdin yllä, opiskelun voi jakaa useammalle päivälle ja näin ollen yhtenä päivänä ei tarvi tehdä niin paljon.
Minulla on tapana myös mennä opiskelemaan aina samaan paikkaan. Aina lähes sama pöytä ja sama tuoli. Nautin siitä, ettei minun tarvitse iltapäivällä/illalla kotiin lähtiessä enään avata kirjoja, kun päivän opiskelut on jo tehty.

Oikkarin arki ei ole pelkkää opiskelua, mikäli on suunnitellut ajankäytön hyvin. Iltaisin ehtii vaikka urheilla, nähdä ystäviä tai keskittyä muihin harrastuksiin. Välillä on myös parin viikon jaksoja, jolloin ei ole ollenkaan luentoja. Silloin kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi ja lähteä vaikka lomalle. Lisäksi tehokkaat ja hyvin suunnitellut viikot takaavat vapaat viikonloput.

Seuraava postaus julkaistaan 8.12. ja aiheena on Tentit ja niihin valmistautuminen.
EDIT: Pahoittelen, ettei lupaamaani postausta ole tullut. Seuraava postaus julkaistaan 29.1 ja aiheena on Pääsykokeeseen valmistautuminen. 


Hyvää viikonloppua kaikille!

Oikkari 

12 kommenttia:

  1. Moikka! Tosi mahtavaa, että kirjotat tästä blogia! :) Oon jo parikin vuotta aikasemmin ollut kiinnostunut juristin työstä, mutta jätin näin musiikkia ja urheilua rakastavana sen haaveen pois, juuri pelkona miten olematonta se vapaa-aika opiskeltaessa ja varsinkin työelämässä voi ollakkaan. Nyt kun tätä blogiasi luin, tuli ihan pieni toiveen pilke, että jos sitä sittenkin hakisi oikikseen lukion jälkeen! Mitä itse aattelet nykyisenä opiskelijana, onko se oikkarin arki aivan niin kamalan raskasta henkisesti, kuin yleensä "pelotellaan"? Itsellä se opiskelu ei sinänsä kyllä ole ongelma, koulussa olen aina ollut parhaimmistoa, mutta en yhtään halua elää ilman arjesta irtautumista tai omaa aikaa, vaikka kuinka ala kiinnostaisikin.. Ja onko sulla tietoa työssä käyvien arjesta, onko heillä ne pelotellut seitsemänpäiväiset viikot juuri ilman omaa inhimillistä vapaa-aikaa? Kiitos jo ihan kauheasti etukäteen vastauksestasi! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi!

      Oikis on lukemista ja lukemista, mutta todellakin koulun jälkeen on aikaa harrastaa. Kunhan vain suunnittelet ajankäyttösi hyvin, ehdit sekä harrastaa että menestyä opinnoissasi. On hyvä olla jotain vastapainoa opiskelulle, joten ei ole syytä jättää hyviä harrastuksia pois. Oikikseen aikovia pelotellaan mielestäni turhaan ja alasta tulee helposti ulkoapäin mielikuvia, että opiskelu olisi jotenkin todella raskasta. Mikäli pitää itsenäisestä opiskelusta ja on kiinnostunut alasta, mitään suurempia ongelmia ei pitäisi ilmetä.

      Oikeustieteellinen tuo monipuoliset työllistymismahdollisuudet, joista valita oman kiinnostuksen mukaan. Itselläni ei ole vielä tietoa työpäivien keskimääräisistä pituuksista, mutta olen ymmärtänyt että esimerkiksi jos menet valtiolle töihin (mitä luultavimmin perus 8-16), työmäärä ei ole niin suuri kuin joissain yksityisen puolen yrityksissä.

      Yt. Oikkari

      Poista
  2. Hei! Mielenkiintoinen blogi, odottelen uusia postauksia :) Itse haen ensi keväänä ensimmäistä kertaa oikikseen ja jännittää todella paljon tulevat kokeet..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi!

      Hienoa, että olet löytänyt blogiini. Blogi jäi tauolle joulukuun kiireiden vuoksi, mutta tarkoituksenani on julkaista uusi postaus lähiaikoina. Aion tehdä pääsykokeisiin liittyen useammankin postauksen. Halutessasi voit esittää kysymyksiä, mitä mahdollisesti haluaisit tietää pääsykokeista ja mikä tuntuu erityisen vaikealta. Pyrin auttamaan parhaani mukaan :).

      Tsemppiä valmistautumiseen! (tosin materiaalin julkaisemiseen taitaa mennä vielä useampi kuukausi). Itse aloitin valmistautumisen pääsykokeeseen n. kuukausi ennen kirjojen saapumista, jolloin tutustuin erilaisiin muistitekniikoihin ja luin pääsykokeisiin valmistautumisesta kertovia blogeja. Kannattaa myös miettiä omia motiiveitaan, miksi haet oikikseen jne. ja sitten palata näihin ajatuksiin aina kun tarvitset motivaatiota lukiessa. :)

      Yt. Oikkari

      Poista
  3. Hei!
    Voisitko tehdä postauksen vinkeistä, joista voi olla hyötyä pääsykokeisiin lukemisessa ja koko hakuprosessissa? Millainen lukutekniikka sinulla oli, montako tuntia luit päivässä, kävitkö valmennuskurssilla, miten valmistauduit pääsykoepäivään ym..? Olen hakemassa tänä keväällä oikeustieteelliseen ja nämä asiat kiinnostaisi kovasti.
    T. Tuleva juristi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi!

      Aion tehdä kevään aikana useamman postauksen pääsykokeista ja niihin valmistautumisesta. Oma pääsykoekevät on vielä kirkkaana mielessä, joten saat varmasti vastauksen kysymyksiisi. Mielelläni vastaisin kysymyksiisi jo heti tässä, mutta taitaisi tulla useampi sivu,erityisesti lukutekniikasta.

      Itse kävin Artiklan intensiivikurssin sekä vastaus- ja lukutekniikkakurssin. Suosittelen ilmoittautumaan jollekin valmennuskurssille, siitä oli itselleni ainakin paljon apua ainakin vastaus- ja lukutekniikan osalta. Erittäin hyödyllisiä olivat pääsykoesimulaatioharjoitukset, jotka arvosteltiin pääsykokeen tapaan ja joista sai hyvät ja rakentavat palautteet.

      Tsemppiä pääsykoekevääseen! :)

      Yt. Oikkari

      Poista
  4. millaisia ovat lakikirjatentit? siis miten niihin valmistaudutaan? lukemalla kaikki lainkohdat läpi. jotta ne löytyvät tentissä? vai miten? kiitos jos vastaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Lakikirjatentti on tentti, jossa vastataan kysymyksiin lakikirjan kanssa. Opiskelijan tulee löytää lakikirjatentissä tehtävän ratkaisemiseksi vaadittavat lainkohdat ja niitä soveltamalla päästä ratkaisuun.

      Tentissä vaadittavat säädökset löytyvät yleensä opinto-oppaasta kurssin tietojen yhteydestä.

      Lakikirjatenttiin valmistautumiseksi näin ollen olisi hyvä selata lait läpi ja laputtaa lait pienillä post-it lapuilla (joihin saa kirjoittaa vain säädöksen nimi), jotta ne sitten löytyvät nopeasti tentissä.

      Lakikirjojen tekstiä saa myös alleviivata, yliviivata ja ympyröidä. Kannattaa tehdä pykäläviittauksia esimerkiksi juuri alleviivaamalla tärkeät kohdat, jotta muistat ne sitten tentissä.

      Itse olen kokenut lakikirjatentit suhteellisen vaikeiksi, mutta harjoitus tekee mestarin!

      Tsemppiä tenttiin!

      Yt. Oikkari

      Poista
  5. Hei,

    kiitos mielenkiintoisesta blogistasi. Toivottavasti ehdit opiskelukiireistä huolimatta päivittää sitä. Minua kiinnostaisi poolijärjestelmän nykytila Rovaniemellä. Aloitan syksyllä opinnot palattuani armeijasta ja haluaisin suorittaa opintoni mahdollisimman nopeasti. Miten nopeasti opinnot voi kohtuullisen suurella työpanoksella suorittaa? Entä haittaako poolijärjestelmä nopeampaa etenemistä? Onko muuten mitään merkkejä, että pakollista läsnäoloa oltaisiin vähentämässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Poolijärjestelmä oli kuulemani mukaan alussa vielä enemmän läsnäoloa vaativa kuin nykyään. Pakollisia luentoja on mahdollista korvata tekemällä kirjallisia töitä, joten pakollisiinkaan luentoihin ei yleensä ole aivan pakko osallistua. Toki helpommalla pääsee istumalla luennot. Itse opiskelen toista vuotta, ja luentoja on 2-3 kertaa viikossa suunnilleen. Välillä on myös ihan tyhjiä viikkoja. Käymällä kahta poolia päällekkäin, edes luennot toisesta, saat nopeutettua opintojasi helposti. Sitten seuraavana vuonna kun olisi jo käymäsi poolin opetusta, voit keskittyä vaikkapa kieliin ja valinnaisiin.

      Lähiaikoina tiedossa blogipostausta! Valitettavasti opiskelu- ja työkiireiden vuoksi blogin päivittäminen jäänyt vähemmälle.

      Yt. Oikkari

      Poista
  6. Milloin tulee seuraava postaus? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Yritän päivittää blogia mahdollisimman pian :). Sähköposteihin olen vastannut normaalisti huolimatta opiskelu- ja työkiireistä. Joten mikäli on huolia ja murheita opintoihin liittyen, vastaan mielelläni!

      Yt. Oikkari

      Poista